Baggrund

 

Tjekkiet - landet i midten

 

 

Et ferieland som vi flittigt har besøgt, siden 1998. I starten var det i et feriehus , et eller andet sted i nærheden af Prag. Så kunne vi med bus /sporvogn eller Metro tage turen ind til centrum af Prag. Som tiden gik, blev udfordringerne større og større. Nu kører vi på golf ferie i landet, og stort set intet er planlagt hjemmefra. Vi kører efter forholdene ..vejr og gode tilbud fra golfbanerne . Vi bor på alt lige fra de små pensioner til de mellemstore hoteller, og er altid blevet mødt med åbne arme. De største oplevelser har vi dog fået i de små byer, hvor tysk og engelsk ikke er hverdags kost. Tjekkiet er et land, hvor befolkningen ligner os danskere meget. Derfor er det ikke svært at føle sig hjemme, når man besøger landet .

Siden 1998 har vi været rigtigt mange gange i Tjekkiet. De sidste 10 år , har golfen fyldt en ikke uvæsentlig del af vore ferier. Derfor har vi lavet denne side, hvor vi med egne ord ,vil prøve at formidle nogle af vore oplevelser og oplysninger videre , til de som måtte have interesse deri . Der har været mange sjove oplevelser, sidst men ikke mindst takket være vore tjekkiske venner Robert & Lucy . De har været stabile guider, som ikke har tøvet med at tage os med derud ,hvor vi næsten ikke kunne bunde! Vi har cyklet på Jerntæppet , oplevet almuligmænd i Pez , vandret i Harrachov i regnvejr, cyklet i Vesely osv.. Men også haft nogle våde aftener i Prag, eller hvor vi nu har boet rundt omkring i landet. Hygget os bag nedrulede gardiner på Hotel Posten i Nejdek. Sunget med de lokale på de små værtshuse osv. Mangfoldighed er ikke en mangelvare i Tjekkiet

Grænse byen Hrensko

er indgangen til det Bøhmiske Schweitz. Vejen fra Decín til Hrensko er i sig selv fascinerende med det flotte syn .De store sandsten bjerge, dalen og Elben. Bjergene rejser sig over hundrede meter over floden, og bevogter majestætisk omgivelserne.På trods af den lave højde, skaber det omgivende landskab, en ekstraordinær oplevelse, som gør at du føler at du er i bjergene. Hrensko er beliggende 115 over havets overflade , og er det lavest beliggende sted i Tjekkiet. Tidligere var det en foretrukket overgang for turistbusser, men i dag en stille og rolig turist by. Der er stadig mulighed for at gøre en god handel, i en af de mange boder.

Pez pod Snezkou.

 

I modsætning til Hrensko ligger Ped pod Snezkou godt oppe i højderne . Byen er beliggende for foden af Tjekkiets højeste bjerg Snezka.

( 1603 meter højt).

Byen er kendt for vinterturisme. Skiløjper - fristyle løjper-bobslæde baner og langrends løjper, og trækker hver vinter mange turister til. Om sommeren er området et velbesøgt vandreområde .

Karlovy Vary

Den største og mest velkendte kurby i Tjekkiet.I det 19. århundrede blev Karlovy Vary et populært turistmål, især kendt for internationale berømtheder, der besøgte til spa-behandling. Sidst men ikke mindst for sine mange kolonader og varme kilder. 12 af slagsen, som hver især skulle være helbredende. Jeg tror nu mere på kilde no. 13 som hedder Becherovka , som mange mener også er livs eleksir. Afsæt en dag til en bytur, hvor du også får mulighed for at smage på det helbredende vand .

 

 

Marianske Lazne

 

Mod vest møder vi de store kurbyer. B.la Mariakse Lazne som ud over de mange kur hoteller , også har en af landets ældste golfbaner . Billedet er af det musikalske springvand, som trækker mange turister til , når der er springvand i takt til musikken. En flot by, som er et besøg værd,.Man kan stresse af i de rolige omgivelser.

Byen har en udsøgt mosaik af parker og smukke bygninger, hvoraf de fleste er fra byens guldalder i anden halvdel af det 19. århundrede.

Theresienstadts

historie går tilbage til 1780, hvor det østrigske kejserrige byggede et fort der bestod af en garnisonsby på hver side af floden Eger.

Under 2 verdenskrig overtog tyskerne byen, og oprettede deres mønster Ghetto her. Det var hertil de danske jøder blev transporteret. Ialt blev 153.107 jøder sendt til Theresienstadt, ghettoen og fæstningen, krigen igennem. Af dem døde 34.396 i lejren, heraf 966 af dem der ankom efter den 20. april 1945.

Kutna Hora

omtales mest p.g.a. Sedlec kirken, hvor omkring 40.000 skeletter er med til at gøre opholdet lidt mere spændende , end i andre kirker.Lysekroner og våbenskjold af menneskelige knogler. Kranier og lårbensknogler . Dernæst er den store St. Barbara-kirke. Kirken blev påbegyndt i 1388 og indviet i 1905. Katedralen er medtaget i Unescos kulturarvs liste. Katedralen er så absolut et besøg værd. Størrelses mæssigt er den meget lig Sct Vitus katedralen i Prag.

Sumava.

Mod syd finder vi de store skove tæt på grænsen til Østrig. Et område som stadig her i 2017 bærer præg af jerntæppets tunge åg. Der er masser af højmoser, og steder som hver især har sig egen historie at fortælle. Man kan cykle på de gamle grænsestier, og opleve hvordan jerntæppet så ud den gang. Vltava har sit udspring i området, og det er sjovt at tænke på , at man følger den helt til Hamborg på vej hjemover.Der kan lejes cykler på stedet.

 

I 1996 var jeg i Prag, som leder for et håndbold hold. Det var 7 år efter fløjls revolutionen, og ikke alt var helt på plads endnu. Jeg blev så fortabt i byen, at jeg måtte på genvisit. At det nu her 20 år senere , er kommet så langt som det er , ville jeg end ikke have drømt om den gang, Vi har vel været i Tjekkiet omkring 100 gange siden denne håndbold tur. Jeg har arrangeret juleture til Prag. Det hele startede i samarbejde med Aros rejser i Silkeborg, samt Hjørring Turistfart. Natbus - direkte fra Bakkevænget i Silkeborg til Prag. Det første hotel var Hotel Excel City i Prag 6, som senere blev skiftet ud, med andre mere centralt beliggende hoteller.

Senere begyndte vi at køre med Prag toget - direkte fra Skanderborg til Prag. Der var tale om et tjekkisk tog med hyggelige 6 mands kupeer, hvor man rigtigt kunne nyde turen. Da denne direkte linie blev overtaget af Die Bahn, gik noget af det hyggelige tabt. Delvist på grund af et togskifte i Berlin. Derfor gik der ikke lang tid før det hed fly rejser. Billund - Prag. Ruten blev desværre nedalgt , sammen med Sterling, men er nu atter opstået . B.la kan man i dag også flyve fra Århus lufthavn og til Prag.

Gennem 9 år gik jule turene til Prag , og mon ikke de fleste af deltagerne endnu husker fest aftenerne på U Medvidku -vore udflugter,samt de hyggelige stunder i restaurationsvognen i toget !

Der er stadig mulighed for, at besøge Prag med tog. Nu er der blot et ophold i Berlin undervejs. Men så kan man jo lige benytte ventetiden, til en kort tur rundt i Berlin. ( ca 2 timer).

 

 

 

Derud over er det gennem årene , blevet til utallige familie ferier i landet. De første år boede vi i sommerhuse, omhyggeligt lejet gennem Novasol. Senere kom vi selv lidt frem i skoene , og kører nu lidt på må og få , rundt i landet. Der er altid mulighed for at finde overnatning ! Der er ikke langt mellem stederne , og vi har oplevet mangt og meget på disse steder. Langt de fleste steder positive oplevelser .. Kom som gæst og rejste som ven af huset.

Da vi for 8 år siden startede på at spille golf, var det en naturlig del af vore ferie i Tjekkiet. Spillet er ikke helt så udbredt her som i Danmark, så der er altid plads på banerne. Overnatningen finder vi som regel tæt på de baner, som vi gerne vil spille . Da man i Tjekkiet, også har greenfee rabat ordninger, kan vi som regel spille 18 huller til en rimelig pris. Sidste har vi igen lejet et hus, hvor vi holdt ferie i en uge med hele familien. Så nu er 3. generation introduceret til Tjekkiet. Vi får se om vores forhold til landet er arveligt!

 

 

 

 

 

Copyright @ All Rights Reserved