Når man snakker om Tjekkiet, kommer man ikke udenom at omtale Theresienstadt, eller Terezin som byen hedder på Tjekkisk. Byen er en garnisionsby, og anlagt omkring år 1800. I efteråret 1941, blev fæstningsbyen omdannet til en jødisk ghetto. Lejren blev dog en gennemgangs og mønsterlejr, som skulle skjule den jødiske tragedie for omverdenen. Fra 1941 til 1945 passerede mere end 150.000 jøder fra mere end 20 lande lejren. Her i blandt også de danske jøder .Mere end 35.000 døde i lejren, og ca 20.000 overlevede kunne berette om rædslerne til eftertiden.

I dag kan man aflægge den lille fæstning et besøg. Her kan man ved selvsyn se ,hvordan forholdene var den gang. Fæstningen blev i 1940 overtaget af Gestapo, og som Inge Bro Jørgensen skriver ” Solen skal stå meget højt på himlen, hvis man vil bevare sit turisthumør under besøget”. Når man besøger den lille fæstning, skal man huske , at det var hele byen som var KZ lejr, og ikke kun fæstningen. Husk også at aflægge et besøg på den jødiske kirkegård og krematoriet( Městský hřbitov 325) , samt Magdeburg kassernen i byens centrum ( Tyršova 204 )

Man kan læse mere om Terezin i b.la Inge Bro Jørgensens bog ” Bøhmen” eller på diverse sider på nettet. Jeg vil anbefale at man læser lidt om byen, inden man aflægger den et besøg . Eller bestil en tur til Theresienstadt med Pavel og Helge , næste gang du kommer til Prag