Tjekkiske procenter

Øl kan måles i grader efter en metode opfundet af professor Balling i det 17. århundrede. Grad-tallet giver tit anledning til en del forvirring, da det ofte forveksles med alkoholprocenten, hvilket det absolut ikke må. Tallet, som ofte angives ved hjælp af et % -tegn, kan som tommelfinger regel altid deles med 3 . De mest almindelige er 10 % („desitka“) og 12 % („dvanactka“), men der findes øl mellem 6-19 %. Tjekkisk øl indeholder normalt ikke store mængder alkohol, men ligger som regel mellem 3,5 og 5 % i alkoholstyrke.

Pilsner – en Tjekkisk nationaldrik

Tjekkernes forkærlighed for øl er ikke af nyere dato. Gennem mange 100 år er der blevet brygget øl i landet. F.eks havde Plzen 12 år efter byens grundlæggelse 25 bryghuse.Senere i 1842 kunne man i Plzen så præsentere en gylden undergæret øl. Denne fik navnet efter byen, og er nu kendt som Pilsner Urquell. Man dyrker sine egen humle, og mange har nok set de store arealer med stativer med humle , når man kører lidt rundt i Nord Bøhmen.

Siden er der kommet mange andre bryggerier til . Tidligere havde enhver lille by med respekt for sig selv et lille bryggeri. Med tiden er der blevet lidt færre, men der er stadig mange spændende mærker at prøvesmage. Når man holder ferie på “landet” – uden for Prag og de andre storbyer, kan man opleve at folk kommer til stam værtshuset, medbringende kander/plastik flasker/bøtter el. lign. De får så tanket fadøl op i disse, og går hjem med herlighederne for at nyde dem ifred og ro. Med et forbrug på godt 150 liter øl pr indbygger pr år (2008), ligger landet klart i top på listen over øl drikkende lande. Men de mange turister , som hver år holder ferie i Tjekkiet, hjælper godt til i regnskabet ..


Gambrinus

Staropramen

Krušovice

Pardál

Zlatopramen

Černá Hora

Nová Paka

Starobrno

Březňák

Svijany

Radegast

Budweiser Budwar

Bernard

Pilsner Urquell

Chodovar

Krakonoš

Litovel

Primator

Klášter

Bohemian Regent

U Medvidku

Bubenec 

Nomád -Děčín

Visits: 21