Tjekkernes forkærlighed for øl er ikke af nyere dato. Gennem mange 100 år er der blevet brygget øl i landet. f.eks havde Plzen 12 år efter byens grundlæggelse 25 bryghuse.Senere i 1842 kunne man i Plzen så præsentere en gylden undergæret øl. Denne fik navnet efter byen, og er nu kendt som Pilsner Urquell. Man dyrker sine egen humle, og mange har nok set de store arealer med stativer med humle , når man kører lidt rundt i Nord Bøhmen.

Siden er der kommet mange andre bryggerier til . Tidligere havde enhver lille by med respekt for sig selv et lille bryggeri. Med tiden er der blevet lidt færre, men der er stadig mange spændende mærker at prøvesmage. Når man holder ferie på “landet” – uden for Prag og de andre storbyer, kan man opleve at folk kommer til stam værtshuset, medbringende kander/plastik flasker/bøtter el. lign. De får så tanket fadøl op i disse, og går hjem med herlighederne for at nyde dem ifred og ro. Med et forbrug på godt 150 liter øl pr indbygger pr år (2008), ligger landet klart i top på listen over øl drikkende lande. Men de mange turister , som hver år holder ferie i Tjekkiet, hjælper godt til i regnskabet ..

På de Tjekkisk øl er det ikke selve alkohol procenten der er angivet , men plato/ballinggrader. Alkohol procenten er ca. 1/3 af det angivne ..så 10 svarer til ca. 3,5 % osv. Men pas på alligevel. Der er nultolerance i trafikken.!

Her er der links til en nogle af de Tjekkiske øl, som du kan møde på diverse restauranter.Der er ligesom i Danmark en opblomstring af små lokal bryggerier. Jeg vil henover vinteren forsøge at samle en del af disse lokale bryggerier under et her på siden…Vil du vide mere specifikt om disse eller de enkelte øl , henviser jeg til øl databasen .